Lojistik Nedir?
29.11.2022
  • URL Kopyalandı

Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere ürünün başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son nokta tedarik zinciri içindeki malzemelerin, servis hizmetlerinin ve bilgi akışının etkili bir şekilde gerçekleşmesine lojistik denir. Ürünün, iki yöne doğru taşınması, depolanması, planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi işlemi lojistik özellikleri olarak sıralanabilir.

İlk zamanlarda sadece askeri anlamda kullanılan bu kavram küreselleşme ile artan ticaret ilişkilerinin gelişmesiyle sivil anlam değeri taşımaya başladı. Tüketici gereksinimlerinin karşılanabilmesi için ürünün başlangıç noktasından tüketim noktasına kadar etkin ve masrafları minimum bir şekilde ulaştırılması lojistik kavramının en temel amacıdır. Bu kavram üretim noktası ile tüketim noktası arasında mesafe yani fark olduğu sürece var olmaya devam eder. Müşteriden gelen talepler doğrultusunda bir ürünü, istenilen zamanda ve yerde bulundurma amacı taşır.

Lojistik kavramının iç içe olduğu bazı kavramlar mevcuttur. Lojistik yönetimi bu kavramlardan en önemlisidir. Bu kavram tedarik zinciri içerisinde müşterinin gereksinimlerini karşılamak üzere her türlü ürün ve bilgi akışının depolanmasını kapsar. Bunun yanında ürün, hizmet, bilgi akışı, depolama vb. başlangıç noktasından, ürünün uygulaması ve denetiminin gerçekleştirilmesine kadar olan hizmeti içerir.

Lojistik Yönetim Faaliyetleri Nelerdir?

●       Nakliye

●       Depolama

●       Elleçleme

●       Envanter Yönetimi

●       Sipariş İşleme

●       Satın Alma

●       Ambalajlama

●       Enformasyon Yönetimi

●       Müşteri Hizmetleri olarak sıralanır.

Lojistik Hangi Amaçlara Sahiptir?

●       En az stoğa sahip olmak.

●       En az maliyet ile çalışmak.

●       Siparişten teslimata geçen sürenin kısa olmasını sağlamak.

●       Yüksek performans ve hasarsızlık ile kaliteli iş çıkarmak.

●       Düşük karbon emisyonlu araçların kullanımı, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik alanlarında bilinçli olarak çevre duyarlılığı sağlamak.

●       Yüksek teknolojik ürünlerden yararlanarak yük ve araç takibi yapmaktır.

Lojistikte Temel Gereksinimler Nelerdir?

●       Sürekli hareket etme,

●       Sürekli verim artışı gösterme,

●       Otomasyon gücü,

●       Tüketim merkezlerine yakın dağıtım merkezleri,

●       Uzak mesafe büyük ölçekli taşıma,

●       Ölçek büyüklüğü,

●       Olumsuz hava durumlarına karşı farklı ürünler,

●       Sürecin tamamında teknolojik gelişmelerden yararlanarak kontrol sağlamak olarak sıralanabilir.

Lojistikte Taşıma Modları Nelerdir?

Bir yerde üretilen bir ürün, müşteri için tüketim noktasına ulaştırılamadığı müddetçe değersizdir. Taşımacılığın amacı, insan veya ürünleri taşıma modları ile varış noktasına getirmektir. Bu amaç doğrultusunda uluslararası lojistik alanında insan ve yüklerin taşınması için kullanılan 5 yöntem vardır. Bu yöntemler;

●       Karayolu Taşımacılığı

●       Demiryolu Taşımacılığı

●       Denizyolu Taşımacılığı,

●       Havayolu Taşımacılığı,

●       Boru Hatları Taşımacılığıdır.

Lojistik hakkında daha detaylı bilgi almak için özmalı filosuyla hizmet veren Alper Lojistik müşteri hizmetleri ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.