Meyve ve Sebze Lojistiği

Taze meyve ve sebzeler besin zincirinin önemli halkasıdır. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için bolca tüketmemiz gerekir. Sindirim sağlığını da destekleyen bu ürünler yüksek oranda lif içerir.

Eski çağlarda, insanların beslenme alışkanlığının sınırı yaşadıkları coğrafya ile çizilirdi. Günümüzde ise sınırlar çoktan aşılmış durumda. Afrika’da yetişen tropikal bir meyveye ulaşmamız mümkün. Öte yandan ülkemizde yetişen lezzetli ürünler dünyanın her noktasındaki sofralara taşınabiliyor. Tabi tüm bunlar kaliteli bir lojistik hizmetiyle gerçekleşir.

Meyve ve Sebze Lojistiği Neden Önemlidir?

Konu taze formda sebze ve meyveye ulaşmak olduğunda lojistik çözümler devreye giriyor Ürünlerin dalından koparıldığı tazelikte soframıza gelmesi mümkün. Nasıl olduğunu kısaca özetlemek gerekirse;

·         Ürünler toplanır ve özenle paketlenir.

·         Soğuk hava deposu gibi alanlarda, doğru ısıda depolanır.

·         En kısa sürede, ısı kontrollü araçlar ile müşterilere ya da pazarlama alanlarına ulaştırılır.

 Bu süreç ciddi bir emek ve disiplinli çalışma gerektirir. İthalat ve ihracatta ise lojistik sorumluluk artar. Amaç gıdaların besin değerini ve tazeliğini koruyarak tüketiciye ulaştırılmasıdır. Bozulabilir kargo statüsünde 7/24 prensibiyle sevkiyat sağlanır.

Etkin bir sevkiyat hizmeti sağlanmaz ise ürünler tazeliğini kaybeder, çürür ya da bozulur. Bu durum maddi zarar yanında zehirlenmelere yol açabilir.

Meyve ve Sebze Lojistiğinde Önemli Noktalar Nelerdir?

Yaş meyve ve sebze ticaretinde lojistik alanda rekabet artıyor. Sağlıklı teslimat noktasında yeni teknikler geliştirilir. Müşteriler ürünün tazeliği yanında tadını, aromasını ve dokusunun korunmasını bekliyorlar. Bunun için aşağıdaki kriterleri karşılayan, etkin bir hizmet gerekli.

·         Ürünlerin kendine özgü sıcaklık derecesi sınırlarını korunmalı.

·         Doğru paketleme teknikleri, dayanıklı ve kaliteli paket malzemesi kullanılmalı.

·         Sevkiyat görevlilerine eğitim verilmeli.

·         Yükleme kurallarına uyulmalı.

·         Kalkış noktasından varış ve teslim noktasına kadar ısı takibi yapılmalı.

·         İyi kondisyonlu,  güvenilir ekipmanlar kullanılmalı.

·         Günlük ekipman kontrolü yapılıp kayıt altına alınmalı.

·         Kimyasal ve fiziksel kirlenme önlenmeli, maksimum hijyen sağlanmalı.

Çilek, incir gibi hassas dokulu ürünlerin lojistiğinde yüksek teknoloji kullanılmalı.

Nakliye araçları GPS sistemi ile online takip edilebilmeli.

·         Nakliye esnasında temiz hava girişi ve havalandırma sağlanmalı.

·         Soğan, sarımsak, gibi ürünlerin sevkiyatında nem alma teknolojileri kullanılmalı.

·         Müşteri bilgilendirmeleri şeffaf olmalı.

Taze sebze ve meyve sevkiyatlarınız için Alper Lojistik’in kapısını çalmanızı öneririz. Farklı taleplerinize sunacakları profesyonel ve ekonomik alternatifleri müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz.

Teklif Alın
Kişisel verilerimin ve gerekmesi halinde özel nitelikli kişisel verilerimin burada yer alan Gizlilik Bildirimi kapsamında işlenmesine izin veriyorum